Sjamanisme en stemvorken (klank)

 

Toning (zingen van tonen of het laten horen van stemvorken) gecombineerd met sjamaanse technieken is een bijzondere manier om je dichter bij je Kern te brengen. Feitelijk is het toning een sjamanistische techniek, een van de oudste die er is.

 

De klanktherapie gaat uit van het sjamanistischedenken dat tonen en klanken een helende werking hebben. Esoterische systemen kennen een universum, dat bestaat uit klanken. Het Hindoeïsme kent zelfs een "oerschepping" door een heilige klank (de oerklank a-oe-mmmm).

Geluid speelt dikwijls een rol bij het herstellen van een verstoorde harmonie van fysieke, psychische of sociale aard. Dit zie je ook bij het gebruik van de trommel bij de sjamanen. Via het geluid kom je heel gemakkelijk in een andere bewustzijnstoestand.

Alles draait om resonantie. Met resonantie ga je verder dan woorden je kunnen brengen. Resonantie zorgt voor de verbinding met het Universum. De klanken van de stemvorken brengen je weer in contact met de Bron. "In den beginne was het woord”, een woord bestaat uit klank = trilling.

 

Als geluidsgolven het lichaam binnendringen, gaan de cellen trillen in de aangeboden frequentie. Doordat het lichaam veel vocht bevat helpt dit enorm bij het geleiden van de trilling. Dit kan met stemvorken heel direct worden ervaren als een grondige massage op dieper liggende niveaus. De sjamanen, heksen maar ook de Keltische Druïden waren hier heel vertrouwd mee. Zij gebruikten hun stem, drum of fluit.

Met stemvorken doen we dus niks nieuws, het is alleen een gemakkelijk hulpmiddel.

 

Al ruim 200 jaar hebben onderzoekers de relaties van geluid en trillingen op het lichaam bevestigd. De eerste die dit uitgebreid onderzocht was de Duitse wetenschapper Ernst Chladni. In zijn werk verklaarde hij hoe je correcte golven via zichtbare structuren kunt produceren. Heel gedetailleerd liet hij zien hoe de trilling van een viool, die bij een rechte hoek over een vlakke plaat wordt gehouden die met zand is bedekt, patronen en vormen in het zand veroorzaakt. Tegenwoordig worden deze patronen en vormen de ‘Chladni-figuren’ genoemd.

Maak gerust een afspraak om de heilzame werking zelf te ervaren.

 

**Margreeth is gecertificeerd stemvork therapeut